Bu gün daha güvenli araçlar ile daha güvenli yollarda seyahat etmekteyiz. Fakat Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) 2017 yılına ait karayolu trafik kaza istatistiklerine göre; Türkiye’de karayolu ağında 2017 yılında toplam 1 milyon 202 bin 716 adet trafik kazası meydana geldi. Bu kazaların 1 milyon 20 bin 47’si maddi hasarlı, 182 bin 669 adedi ise ölümlü yaralanmalı trafik kazasıdır( Suriye’deki iç savaşta geçen yıl resmi rakamlara göre yaklaşık 39.000 kişi ölmüştür. 2003’ten beri kaosun hüküm sürdüğü Irak’ta 13.187 kişi hayatını kaybetti.). Türkiye'de 2017 yılında ölümlü yaralanmalı trafik kazasına neden olan toplam 213 bin 325 kusura bakıldığında kusurların yüzde 89,9’unun sürücü, yüzde 8,5’inin yaya, yüzde 0,7’sinin yol, yüzde 0,5’inin taşıt ve yüzde 0,4’ünün yolcu kaynaklı olduğu görüldü.

Trafikte her an beklenmeyen bir durumla karşılaşabileceğinizi unutmayınız. Sizin usta bir sürücü olmanız her zaman işe yaramayabilir. Bu yüzden aklınızın bir köşesinde en kötüsüne hazırlıklı olmanız gerekir. Kazaya sebep olabilcek yüzlerce etkenin ( diğer araçlar, yol durumu, hava şartları, yayalar…) normal seyrinde gitmeyebileceğini hesaplamanız gerekir.

Kaza yaptıktan sonra kimin haklı olduğunun çok az önemi vardır.

Gelecek için; UMUTLUYUZ. Gelişen teknoloji ve tekniklerin, toplumu ve sürücüleri bilgilendirici reklam ve kampanyaların, trafik kazalarının azalmasında etkili olacağına inanıyoruz. Trafiğe çıkmadan önce size aşağıdakileri hatırlatmak isteriz;

  • Emniyet kemerinizi takın. Emniyet kemeri takmak hayati önem taşır!
  • Uykunuzu alın. Ölümlü ve yaralanmalı kazaların yüzde 20’si uykusuzluktan kaynaklanmaktadır.
  • İyi bir sürüş pozisyonu elde edin.
  • Kontrol edin, aracınızı hareket ettirmeden ve durdurmadan önce herşeyin yolunda olduğundan emin olun. Durağınızda inecek olan yolcu ve seyir halindeki diğer araçlar için durduğunuz yerin güvenli olduğundan emin olun.
  • Hız limitlerine ve kurallara uyun. Hız 2 katına çıktığında fren mesafesi 4 katına çıkar. Trafik kazalarının çoğunun nedeni aşırı hız ve dikkatsizce yapılan davranışlardır. Trafik levhalarındaki hız sınırlarının maksimum hızlar olduğunu unutmayınız. Trafik, hava ve yol koşullarını her zaman göz önünde bulundurun.
  • Sabırlı ve hoşgörülü olun. Öfkenizi kontrol edemediğinizde dikkat dağılır ve direksiyon hakimiyeti azalır.
  • Araç kullanırken sürekli dikkatli olun. Kazaların daha sık görüldüğü bilinen yol ve kavşaklarda daha da dikkatli olunuz.
  • Sol şerit kolik olmayın. Sol şerit hızlı sürüş şeriti değil, geçiş şerididir.
  • Far yakın. Gece sürüşleri dışında da daha iyi görülmenizi sağlayacaktır.

Araç kullanmak çok ciddi bir iştir. Direksiyon başına geçtiğinizde sadece kendinize ve ailenize karşı değil, taşıdığınız yolcu ve ailelerine karşı, trafikteki diğer tüm sürücü ve yayalara ve onların ailelerine karşıda aldığınız sorumluluğu unutmayınız.